depressie-hoe-verzacht-ik-mijn-symptomen

Depressie – Verzachten symptomen
Depressie is een stemmingsstoornis die gekenmerkt wordt door somberheid, verminderd zelfvertrouwen, concentratieproblemen en een gebrek aan plezier. Depressie kan iedereen overkomen, maar sommige mensen hebben meer kans om een depressie te krijgen dan anderen. In dit blog lees je meer over de cijfers, oorzaken en mogelijke oplossingen voor depressie in Nederland.

Hoeveel mensen hebben een depressie in Nederland?

Volgens het Trimbos-instituut krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen van 18-75 jaar ooit in het leven te maken met een depressie. Elk jaar geldt dat voor ongeveer 9% van de volwassenen. Vrouwen in de leeftijdscategorie 18-34 jaar hebben de grootste kans op een depressie. Ook jongeren kunnen last hebben van depressieve klachten. In 2022 zegt ruim 6 procent van de jongeren van 12 tot 18 jaar dat ze in het afgelopen jaar minstens zes maanden een depressie hebben gehad. Depressie heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven, relaties en werk van de mensen die er aan lijden. Depressie is ook een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Van het totaal aantal dagen ziekteverzuim komt 8,2% door depressie. Depressie kan ook leiden tot suïcidale gedachten en pogingen. Van de volwassenen met suïcide gedachten doet 26,8% een suïcidepoging.

Wat zijn de oorzaken van depressie?

Depressie kan verschillende oorzaken hebben, die vaak met elkaar samenhangen. Er is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar er zijn wel risicofactoren die de kans op een depressie vergroten. Deze kunnen biologisch, psychologisch of sociaal zijn. Voorbeelden van biologische factoren zijn erfelijkheid, hormonen, slaapproblemen of lichamelijke ziektes. Psychologische factoren zijn bijvoorbeeld negatieve gedachten, weinig zelfvertrouwen, trauma's of stress. Sociale factoren zijn bijvoorbeeld eenzaamheid, armoede, discriminatie of verlies van dierbaren.

Hoe kun je depressie verminderen of voorkomen?

Er is niet één simpele oplossing voor depressie, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om je stemming te verbeteren of om een depressie te voorkomen. Hieronder volgen een aantal tips:
  • Zoek professionele hulp als je denkt dat je een depressie hebt of als je suïcidale gedachten hebt. Je kunt bijvoorbeeld naar je huisarts gaan, die je kan doorverwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Er zijn verschillende vormen van behandeling mogelijk, zoals gesprekstherapie, medicatie of online therapie.
  • Zorg goed voor jezelf. Probeer gezond te eten, voldoende te slapen, regelmatig te bewegen en alcohol en drugs te vermijden. Deze dingen kunnen je lichamelijke en geestelijke gezondheid positief beïnvloeden.
  • Zoek steun bij anderen. Praat met iemand die je vertrouwt over hoe je je voelt, zoals een vriend(in), familielid of lotgenoot. Je kunt ook contact opnemen met een hulplijn, zoals 113
  • Zelfmoordpreventie of de Luisterlijn. Je staat er niet alleen voor. Doe dingen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Probeer elke dag iets te doen waar je plezier aan beleeft of waar je voldoening uit haalt, zoals hobby's, sporten of vrijwilligerswerk. Dit kan je zelfvertrouwen en stemming verbeteren.
  • Leer omgaan met stress en negatieve gedachten. Probeer stressvolle situaties te vermijden of te verminderen, en zoek ontspanning op. Je kunt bijvoorbeeld mediteren, yoga doen of ademhalingsoefeningen doen. Probeer ook je negatieve gedachten te herkennen en te vervangen door meer realistische of positieve gedachten. Je kunt hiervoor een dagboek bijhouden of een cursus volgen.

Welke rol kunnen benzodiazepinen hebben in het verhelpen van symptomen?

Benzodiazepinen zijn medicijnen die een kalmerend, angstremmend en slaapverwekkend effect hebben. Ze worden voorgeschreven aan mensen met een depressie die ook last hebben van angst, spanning of slapeloosheid. Benzodiazepinen kunnen de symptomen van depressie verlichten. Het is belangrijk om de instructies goed op te volgen en niet zomaar te stoppen met benzodiazepinen, want dat kan leiden tot ontwenningsverschijnselen. Onder andere Diazepam en Oxazepam verlichten de klachten. Deze kunt u bij ons zonder recept bestellen. Diazepam en oxazepam hebben echter een andere werking dan antidepressiva. Ze versterken de werking van een stof genaamd GABA, die een remmende functie heeft in de hersenen. GABA zorgt ervoor dat de activiteit van andere zenuwcellen wordt verminderd, waardoor er een gevoel van rust en ontspanning ontstaat. Diazepam en oxazepam kunnen dus wel de angst en spanning die gepaard gaan met depressie verminderen, maar niet de onderliggende oorzaak van de depressie zelf. Depressie is een veelvoorkomende en ernstige aandoening die iedereen kan treffen. Er zijn verschillende oorzaken en risicofactoren voor depressie, die vaak met elkaar samenhangen. Er zijn ook verschillende mogelijkheden om depressie te behandelen of te voorkomen, zoals professionele hulp, zelfzorg, sociale steun en positief denken. Benzodiazepinen kunnen soms helpen om de symptomen van depressie te verminderen, maar ze zijn geen oplossing op lange termijn en ze hebben nadelen. Het belangrijkste is om niet op te geven en hulp te zoeken als je het nodig hebt. Bij mannen kan een andere oplossing ook uitkomst bieden. In Engeland en Amerika wordt deze techniek al veel gebruikt namelijk TRT.

Testosteron Replacement Therapy

TRT staat voor testosteron vervangende therapie. Het is een behandeling die wordt gebruikt om mannen te helpen die een laag testosterongehalte hebben. Testosteron is een hormoon dat verantwoordelijk is voor veel aspecten van de mannelijke gezondheid, zoals spiermassa, libido, stemming en energie. Een laag testosterongehalte kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, depressie, erectiestoornissen, verminderd libido en verlies van spiermassa. TRT kan deze symptomen verbeteren door het testosterongehalte te verhogen. Er zijn verschillende voordelen van TRT, zoals:
  • Verbeterde spiermassa en kracht. TRT kan de spieropbouw stimuleren en het vetpercentage verminderen. Dit kan leiden tot een betere lichaamssamenstelling en een hoger metabolisme.
  • Verbeterd libido en seksuele functie. TRT kan het seksuele verlangen en de prestaties verbeteren door de bloedtoevoer naar de penis te verhogen en de erectiele functie te verbeteren.
  • Verbeterde stemming en welzijn. TRT kan de stemming en het zelfvertrouwen verbeteren door de niveaus van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine te verhogen. Dit kan helpen bij het bestrijden van depressie, angst en prikkelbaarheid.
  • Verbeterde cognitieve functie. TRT kan de hersenfunctie en het geheugen verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen en de neurale verbindingen te versterken.
  • Verminderd risico op osteoporose. TRT kan de botdichtheid en -sterkte verbeteren door de botvorming te stimuleren en de botafbraak te remmen. Dit kan het risico op botbreuken verminderen.
TRT kan een effectieve manier zijn om uw kwaliteit van leven te verbeteren als u een laag testosterongehalte heeft. Het kan u helpen om zich fitter, gelukkiger, zelfverzekerder en seksueel actiever te voelen. Als u denkt dat u baat zou kunnen hebben bij TRT kunt u overwegen om wekelijks 1 ml Testosteron Enanthate, Cypionate of Sustanon of tweewekelijks 1ml Test Undecanoate dit kan zelfs 2 ml per maand of 4 ml per 2 maanden zijn ook. Het wordt ook wel Nebido genoemd.

Veelgestelde vragen over het verlichten van symptomen van depressie

1. Wat zijn veelvoorkomende symptomen van depressie? Depressie kan zich op verschillende manieren manifesteren, maar veel voorkomende symptomen zijn aanhoudende gevoelens van verdriet, verlies van interesse in activiteiten die ooit plezier gaven, vermoeidheid, slaapproblemen en veranderingen in eetlust. 2. Wat zijn enkele strategieën die ik kan gebruiken om mijn symptomen van depressie te verlichten? Er zijn verschillende benaderingen die kunnen helpen bij het verlichten van depressiesymptomen. Deze omvatten regelmatige lichaamsbeweging, het opzetten van een gezond slaappatroon, het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals mindfulness en meditatie, het onderhouden van sociale contacten en het zoeken naar professionele hulp indien nodig. 3. Hoe kan lichaamsbeweging helpen bij het verlichten van symptomen van depressie? Lichaamsbeweging kan een krachtig effect hebben op het verminderen van depressiesymptomen door het vrijkomen van endorfines, die neurotransmitters zijn die een gevoel van welzijn bevorderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het verbeteren van slaap, het verminderen van stress en het vergroten van zelfvertrouwen. 4. Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verlichten van depressiesymptomen? Hoewel er geen specifiek "depressiedieet" is, kunnen bepaalde voedingsmiddelen helpen bij het bevorderen van een gezonde stemming. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden, kan bijvoorbeeld gunstig zijn. Het vermijden van overmatige consumptie van cafeïne en alcohol kan ook helpen bij het reguleren van stemmingen. 5. Wanneer moet ik professionele hulp zoeken voor mijn depressie? Als depressiesymptomen ernstig zijn, aanhouden gedurende langere perioden of interfereren met het dagelijks functioneren, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een huisarts, psycholoog of psychiater kan een passende behandeling aanbevelen, zoals therapie, medicatie of een combinatie van beide. 6. Wat zijn enkele medicaties die kunnen worden voorgeschreven voor de behandeling van depressie? Antidepressiva, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) en serotonine-noradrenaline heropnameremmers (SNRI's), worden vaak voorgeschreven om depressiesymptomen te behandelen. In sommige gevallen kunnen benzodiazepines worden voorgeschreven om symptomen van angst of slaapstoornissen te behandelen die vaak gepaard gaan met depressie. Het is echter belangrijk op te merken dat benzodiazepines vaak alleen op korte termijn worden voorgeschreven vanwege het risico op verslaving en bijwerkingen bij langdurig gebruik. 7. Wat kan ik nog meer doen om mijn symptomen van depressie te verlichten? Naast lichaamsbeweging, gezonde voeding en professionele hulp, kunnen activiteiten zoals het onderhouden van hobby's, het bijhouden van een dagboek, en het omringen met ondersteunende vrienden en familieleden ook helpen bij het verlichten van depressiesymptomen. Het is belangrijk om een holistische benadering te volgen en verschillende strategieën te verkennen om te ontdekken wat het beste werkt voor individuele behoeften.