Geschatte leestijd: 13 minuten
Inhoudsopgave
Met antibiotica zijn we eigenlijk allemaal wel bekend. Op een bepaald moment in zijn of haar leven heeft bijna iedereen wel een antibioticakuur moeten ondergaan. Bijvoorbeeld bij een stevige bacteriële infectie.
Antibiotica kopen, is dan ook dé manier om een bepaalde ziekte en/of ontsteking onder controle te krijgen. Er zijn daarvoor verschillende soorten antibiotica beschikbaar.
Laten we echter bij het begin beginnen..
Wat is antibiotica?
Antibiotica is de verzamelnaam voor de geneesmiddelen die men gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden. Deze antibiotica is werkzaam doordat het bacteriën weet te doden of in staat is om hun groei af te remmen. Hierdoor maakt je lichaam een veel grotere kans om de infectie te overwinnen.
Antibiotica worden vaak geproduceerd uit natuurlijke stoffen die afkomstig zijn van schimmels en bacteriën. Echter is het ook mogelijk om ze volledig synthetisch te maken, waarbij er dus geen sprake is van een natuurlijke afkomst. Dit is bijvoorbeeld bij de meeste anabolen en erectiemiddelen ook het geval.
Sinds de ontdekking van antibiotica in de jaren ’40 van de vorige eeuw wisten ze inmiddels al miljoenen levens te redden door de dodelijkheid van infectieziekten drastisch te verminderen.
Belangrijk om daarbij over antibiotica te weten, is wel dat ze niet effectief zijn tegen virussen (bijv. bij griep of verkoudheid).
Daarnaast is het ook belangrijk om de effectiviteit van antibiotica in stand te houden door te voorkomen dat je een antibioticaresistentie opbouwt. Dit is een proces waarbij bacteriën zich aanpassen aan de medicatie en op den duur ongevoelig worden voor de geneesmiddelen.
Dit maakt het steeds belangrijker om antibiotica slim te gebruiken, namelijk alleen bij bacteriële infecties. Ook doe je er goed aan om altijd van een betrouwbare leverancier te kopen, zodat je zeker weet dat je precies de beschikking krijgt over het product waar je naar op zoek bent.
Waarom antibiotica kopen?
Al met al zijn er aardig wat redenen om antibiotica te kopen. Ondanks dat de hoofdreden natuurlijk vrij duidelijk is, zijn er daarnaast nog een aantal situaties waarin je kunt verkeren waarbij antibiotica een effectief hulpmiddel is. Met die gedachte in het achterhoofd lopen we bij deze 5 redenen langs om antibiotica te kopen. Dit zijn de belangrijkste voordelen die aan het gebruik van deze producten kleven:
#1: Bacteriële infectie effectief behandelen
De eerste reden is meteen ook de meest logische en bekende van de verschillende opties. Het gaat hier om het behandelen van een bacteriële infectie.
Een bacteriële infectie is in de basis erg gevaarlijk. Zeker wanneer je een wat minder sterk immuunsysteem hebt, is de kans groot dat een bacteriële infectie flink wat schade veroorzaakt. Denk dan aan een longontsteking of een blaasontsteking. Wanneer de longen en/of de blaas enorm beginnen te ontsteken, ga je hier op talloze verschillende manieren last van ondervinden. Er ontstaan dan ernstige complicaties, die in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn.
Kies je voor een antibiotica kuur? Dan schakel je een effectief hulpmiddel in om de groei van de verkeerde bacteriën tegen te gaan. Sterker nog; ze doden vaak de boosdoeners, waardoor je al binnen een paar dagen forse verbetering merkt. Zo is het mogelijk om deze infectie binnen een paar dagen al effectief te behandelen, daar waar je lichaam hier zelf veel langer over zou doen.
#2: Preventief bij infecties
Daarnaast hoeft het niet altijd zo te zijn dat je al met een infectie te maken moet hebben op het moment dat je aan de antibiotica kuur begint. Er zijn namelijk ook talloze situaties te bedenken waarbij het juist preventief al slim is om met antibiotica te beginnen. Er bestaat dan bijvoorbeeld zo’n grote kans op een bacteriële infectie, dat je deze alvast voor wilt zijn.
Een van de meest bekende voorbeelden waarbij dit het geval is, is wanneer er op de korte termijn sprake is van een operatie. Bij een operatie komen bepaalde gedeelten van het lichaam bloot te liggen. Zeker bij een grotere operatie is er vaak sprake van een wond met een serieuze omvang.
Tijdens of na de operatie bestaat er dan een grote kans dat er een infectie plaatsvindt. Om hier alvast tijdig op in te springen, schrijven dokteren dan direct antibiotica voor. Mocht er dan inderdaad op een later moment een bacteriële infectie ontstaan, dan kan de antibiotica direct aan de slag om de schade hiervan in te perken.
#3: Laat je sneller herstellen
Een bacteriële infectie kan in de basis enorm lang duren. Zeker wanneer je te maken hebt met een iets zwakker immuunsysteem. Dit is bijvoorbeeld in de volgende situaties het geval:
- Je bent vaak ziek
- Je bent al op leeftijd
- Je hebt vaak blessures/wonden
- Je gaat vaak op reis (grotere kans op nieuwe infecties)
Wanneer je er dan voor kiest om je eigen lichaam het probleem op te laten lossen (en de infectie te verhelpen), dan bestaat er een goede kans dat dit ellenlang gaat duren. Sommige mensen hebben weken tot maanden last van een bacteriële infectie.
Wanneer je een dergelijk scenario wilt voorkomen, is er gelukkig wel sprake van een prettige oplossingsmogelijkheid; een antibioticakuur.
Met antibiotica ga je de totale herstelduur fors inkorten. Hierdoor is het veel sneller al mogelijk om je dagelijkse activiteiten te hervatten en dus je leven weer op te pakken. Je hoeft niet bang te zijn dat je dagen, weken of zelfs maanden uit te roulatie bent.
#4: Stopt de verspreiding van infectie
Iets wat niet veel mensen zich altijd beseffen, is dat antibiotica ook in staat is om de verspreiding van een infectie te stoppen.
In de basis verspreidt een infectie zich vrij snel in het lichaam. Vooral wanneer je te maken hebt met een zwakker immuunsysteem en/of niks tegen de infectie doet. Hoe sneller de infectie zich verspreidt, hoe zieker je dan natuurlijk ook wordt.
Bovendien bestaat er ook een kans dat een onbehandelde infectie zich gaat verspreiden naar de mensen om je heen. Dit geeft dus nog een reden om er over na te denken om op tijd te starten met een antibiotica kuur. Het is gewoonweg zonde wanneer meerdere mensen in je omgeving hier ook last van krijgen, terwijl dit in de basis helemaal niet nodig was geweest.
Door antibiotica zo snel mogelijk in te zetten voorkom je de verspreiding van besmettelijke bacteriële ziekten. Zo ben je als individu, maar ook als bredere gemeenschap beschermd tegen een ‘uitbraak’.
#5: Behandeling bij chronische aandoeningen
Tot slot blijft er nog één belangrijke reden over om voor antibiotica te kiezen. En bij deze laatste reden kijken we dan naar de effectiviteit hiervan bij bepaalde chronische aandoeningen.
Het blijkt namelijk in de praktijk dat er bepaalde chronische aandoeningen zijn die je kunt behandelen door antibiotica in te zetten, puur om de activiteit van de aanwezige bacteriën op de lange termijn te onderdrukken. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan aandoeningen als:
- Acne
- Chronische bronchitis
Aangezien dit dus chronische aandoeningen zijn, is het vaak niet mogelijk om ze helemaal te verhelpen. Echter blijkt wel dat het een optie is om de intensiteit ervan te onderdrukken. Dit is dus puur het geval wanneer er sprake is van een onderliggende bacteriële infectie die de symptomen van de ziekte significant verergert.
Herken je je hierin? Dan is het sterk aan te raden om een van de antibiotica opties in ons assortiment uit te kiezen en zelf te achterhalen of het mogelijk is om je algehele kwaliteit van leven van een positieve boost te voorzien!
Welke soorten antibiotica zijn er?
Zoals we eerder al even kort bespraken, zijn er verschillende soorten antibiotica. Het is dan ook mogelijk om ze op basis van soort onder te verdelen in grotere groepen. Door dit te doen, krijg je meteen op de korte termijn al een beter beeld van hoeveel verschillende vormen van antibiotica er zijn.
En misschien nog wel belangrijker; wat de belangrijkste verschillende tussen de verschillende soorten antibiotica zijn:
- Penicillines: We beginnen meteen met de oudste en meest bekende soort antibiotica; penicillines. Deze zijn effectief doordat ze in staat zijn om het vormen van celwanden bij bacteriën te verhinderen. Wanneer ze dit niet lukt, sterven ze. Daarmee is het doel dus indirect bereikt. Penicillines zijn vanwege deze werking effectief bij een groot aantal verschillende soorten infecties, zoals longontsteking, een huidinfectie of een andere luchtweginfectie. De belangrijkste voorbeelden van dit type antibiotica zijn amoxicilline en penicilline G. Ondanks dat ze dus breed inzetbaar zijn, ontstaan er wel steeds vaker verschillende vormen van resistentie. Hierdoor is het voor sommige mensen noodzaak om op zoek te gaan naar alternatieven.
- Cefalosporines: Een tweede groep en daarmee dus ‘soort’ antibiotica is de cefalosporines. Deze behoren tot de bètalactam-antibiotica en worden onderverdeeld in meerdere generaties die allemaal een ander ‘spectrum’ qua werking hebben. Je gebruikt ze voor de behandeling van flink wat uiteenlopende infecties, zoals hersenvliesontsteking, luchtweg- en urineweginfecties. De bekendste voorbeelden van dit type antibiotica zijn cefalexine en cefuroxim. Voor de latere generaties geldt dat ze een wat breder spectrum kennen en dus nog wat effectiever zijn tegen bacteriën die resistent zijn geworden tegen eerdere generaties.
- Macroliden: Macroliden (bijv. azitromycine en claritromycine) zijn effectief doordat ze werken middels het blokkeren van de eiwitsynthese van bacteriën. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën niet meer in staat zijn om te groeien en zichzelf te vermenigvuldigen. Deze soort antibiotica zet een medisch professional vooral in bij luchtweginfecties, maagzweerbacteriën (Helicobacter pylori) en wanneer patiënten allergisch blijken te zijn voor penicilline. Over het algemeen wordt dit type antibiotica goed verdragen, maar kan resistentie mogelijk wel optreden bij langdurig gebruik.
Zo heb je in de basis dus flink wat antibiotica opties om uit te kiezen. Wij snappen dan ook als geen ander dat het belangrijk is om meerdere opties aan te bieden, zodat er voor een ieder wat tussen zit dat in de praktijk ook daadwerkelijk effectief is.
Bekijk daarom ons uitgebreide assortiment en neem een kijkje tussen de verschillende soorten antibiotica die er op dit moment beschikbaar zijn. Daar waar nodig is het natuurlijk geen probleem om meerdere soorten antibiotica tegelijk te bestellen. Je weet dan in ieder geval bijna zeker dat je een optie tot je beschikking hebt die ook daadwerkelijk iets doet.
Is natuurlijke antibiotica effectief?
Ondanks dat er vandaag de dag flink wat betrouwbare, effectieve vormen van antibiotica beschikbaar zijn, zijn toch veel mensen nog op zoek naar natuurlijke antibiotica.
Op de vraag of deze effectief zijn, kunnen we een kort antwoord geven; Nee, slechts in (zeer) beperkte mate.
Ondanks dat natuurlijke antibiotica zoals knoflook, honing of kruidenextracten bepaalde antimicrobiële eigenschappen bezitten, zijn ze onder de streep een heel stuk minder effectief dan de farmaceutische vorm van antibiotica.
Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat hun bacteriedodende werking meestal een heel stuk zwakker en minder specifiek is. Hierdoor zijn ze eigenlijk zelden tot nooit geschikt voor het behandelen van ernstige of acute bacteriële infecties. Bovendien is de werking van deze natuurlijke middelen ook zeer inconsistent en sterk afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid en de manier waarop je het ‘bereid’ hebt.
Natuurlijke antibiotica hebben dus geen bewezen effectiviteit in klinische studies die vergelijkbaar is met de conventionele vormen van antibiotica. Hierdoor loop je als patiënt die alleen natuurlijke middelen gebruikt het risico dat je infecties onbehandeld blijven. Hierdoor is er een grotere kans op complicaties of verdere verspreiding van je ziekte.
Kies daarom voor farmaceutische antibiotica, die zorgvuldig zijn ontwikkeld en getest om gerichte en betrouwbare behandelingen te bieden tegen specifieke bacteriën. Dit is iets wat natuurlijke antibiotica in principe niet bieden.
De belangrijkste antibiotica bijwerkingen
Allereerst is het belangrijk om te zeggen dat antibiotica bijwerkingen over het algemeen zeer mild zijn. Het is namelijk niet voor niets dat antibiotica wereldwijd zo vaak worden voorgeschreven bij allerlei bacteriële infecties. Uit talloze studies is namelijk gebleken dat ze enorm veilig zijn en slechts minimale bijwerkingen opleveren.
Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk wel mogelijk dat je alsnog met lichte antibiotica bijwerkingen te maken krijgt. Het gaat dan waarschijnlijk om:
- Darmproblemen: Er bestaat een kans dat antibiotica diarree, misselijkheid en buikkrampen veroorzaken. Dit komt dan doordat ze naast het feit dat ze schadelijke bacteriën doden, soms ook nuttige bacteriën in je darmflora doden. Deze verstoring van je darmflora leidt dan mogelijk tot darmklachten en in hele speciale gevallen (bijna nooit) zelfs tot een ernstige infectie (bijv. Clostridium difficile).
- Allergische reacties: Een tweede voorbeeld van antibiotica bijwerkingen is het ontstaan van allergieën. Allergieën komen iets regelmatiger voor bij antibioticagebruik en dan vooral bij penicillines. De symptomen waar je dan mee te maken krijgt, variëren van lichte huiduitslag tot de meer ernstige allergische reacties (anafylaxie) met ademhalingsproblemen. Probeer daarom altijd te achterhalen of je wel of niet allergisch bent voor penicilline voordat je het gebruikt.
- Schimmelinfecties: Tot slot is het qua antibiotica bijwerkingen nog mogelijk dat antibiotica gaat leiden tot overgroei van bepaalde schimmels, zoals Candida. Dit zorgt dan weer voor schimmelinfecties in je mond (spruw), op je huid of in je geslachtsorganen. Deze infecties ontstaan doordat de natuurlijke balans tussen bacteriën en schimmels verstoord raakt.
Bij normaal gebruik hoef je je echter nauwelijks zorgen te maken over antibiotica bijwerkingen en is de kans groot dat je helemaal nergens last van hebt!
Antibiotica en alcohol: een veilige combinatie?
Het combineren van antibiotica en alcohol raden de meeste medische professionals over het algemeen sterk af.
Ondanks dat sommige antibiotica technisch gezien geen directe interactie met alcohol vertonen, kan het drinken van alcohol tijdens een antibioticakuur alsnog de effectiviteit van de behandeling verminderen en de kans op bijwerkingen vergroten.
Daarnaast zijn er ook bepaalde antibiotica (bijv. metronidazol en tinidazol) die ernstige reacties opleveren in combinatie met alcohol, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn en hartkloppingen.
Verder is het nog belangrijk om te weten dat alcohol ook de afbraak van antibiotica in je lever kan beïnvloeden, waardoor het medicijn minder effectief raakt of zelfs toxischer wordt.
Vergeet bovendien niet dat alcohol je immuunsysteem verzwakt en het algehele herstelproces hoe dan ook vertraagt. Daardoor gaat je lichaam nog langer nodig hebben om een infectie te overwinnen.
Al met al raden medische professionals hun patiënten dus aan om alcoholgebruik volledig te vermijden tijdens de antibioticakuur zelf, maar ook nog enkele dagen daarna.
Antibiotica bij keelontsteking
Of antibiotica bij keelontsteking effectief is, is iets dat veel mensen willen weten. Ook hier kunnen we weer relatief kort zijn; antibiotica zijn meestal niet zinvol bij keelontstekingen, omdat deze vaak de oorzaak zijn van een virusinfectie. Ze worden dan dus veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie.
Echter is het wel degelijk mogelijk dat een bacteriële infectie de oorzaak is van je keelontsteking. In dat geval is antibiotica bij keelontsteking natuurlijk wel effectief.
Nu antibiotica kopen
Heb je op dit moment dus te maken met een bacteriële infectie? Of verwacht je hier in de (nabije) toekomst nog een keer mee te maken te krijgen? Dan doe je er goed aan om ons assortiment aan producten erbij te pakken en nu antibiotica te kopen.
Met een goede voorraad antibiotica ben je in ieder geval optimaal voorbereid op een eventuele bacteriële infectie, zodat je snel weer de oude bent. Plaats nu je bestelling en ontvang je voorraad binnen een paar dagen al in huis!
Veelgestelde vragen over antibiotica
In de meeste gevallen is azitromycine de geschikte bij bijvoorbeeld chlamydia, maar vaak moet je testen en kan het per geval specifiek zijn.
Om infecties te bestrijden.